A karácsonyi menüt idén (mármint tavaly:)) én választhattam, és meg is főzhettem...
Segal Viktor Színek és ízek könyvéből válogattam össze a fogásokat, mert nagyon közel áll a szívemhez és a gyomromhoz is az ételpárosítási stílusa.
Nem akartam túlbonyolítani, így egyszerű fogásokat választottam, amiket gyorsan el lehet készíteni, és bejönnek mindenkinek.
Így kezdésnek kakukkfüves padlizsánkrémlevest készítettem, amihez már előző nap megsütöttem a padlizsánokat és ki is szedtem a húsát, ami simán elvolt egy napig a hűtőben. Kivételesen követtem a receptet az adagokban, így viszont letális dózist készítettem :)
1 kg padlizsán (kb. 3 közepes)
2 ek olaj 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
fél póréhagyma, felkarikázva (én egy egészet beletettem, na jó kisebb fajtát)
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 közepes sárgarépa, meghámozva, apróra kockázva
kisebb zellergumó, meghámozva, apróra kockázva
1,5 l leszűrt hús-, vagy zöldségleves (ha húslevest főzök, mindig fagyasztok le a levéből:)
2 ág friss kakukkfű, lemorzsolva
4 dkg hideg vaj (nem margarin), vagy néhány ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
2 nagy narancs, 1 cm-es karikákra szelve (a recept, csak egyet ír, de elfogyott a 2 is)
puha vaj a narancs grillezéséhez
A padlizsánokat jól megszurkáltam villával, majd 200 fokra előmelegített sütőbe, tepsibe tettem őket, majd kb. egy óra alatt megsütöttem, akkor jó, ha a héja már szenesedik, és megfogva (kesztyűben) puha a belseje. Ezt előző nap már megcsináltam, a lényeg, hogy sütés után még forrón, egy vágódeszkára helyezve félbevágtam hosszában, majd egy kanállal kikapartam a belsejét.
A leves elkészítését ezután a zöldségek megpirításával folytattam 24.-én délelőtt, először közepes lángon a hagymákat összepirítottam (vörös-, fok-, póré), majd hozzáadtam egyszerre a zellert és a sárgarépát is, majd kb. 15 percig pirítottam, karamellizálódásig.
Ezután a padlizsánpépet is hozzáadtam a pirított zöldségekhez, majd felöntöttem a húslével, sóztam, borsoztam, jöhet a kakukkfű is, és így együtt főztem még kb. 30 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhult. Végül pürésítettem botmixerrel, eközben beletettem a hideg vajat.
Egy vastag falú serpenyőt szárazon forróra hevítettem, egészen füstölésig, majd a vajjal mindkét oldalán bekent narancsszeleteket beletettem, kb. 20 másodperc alatt karamellizálódott, majd megfordítás után a másik oldalán már csak néhány másodpercig pirítottam. Nekem egyszerre 3 szelettel működött.
A narancsot csak tálalás előtt illene grillezni hozzá, de én bevallom, már délelőtt elkészítettem, mert a menüben több grilleznivaló is volt, és nem akartam a szentestét telefüstölni... Tálalás előtt a még forró sütőben pár perc alatt átmelegítettem. A leves tetején tálalható, hihetetlenül felfrissíti, igazi ízbomba.
A legtutibb padlizsánkrémleves, nem csak karácsonyra. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése