Mondanom sem kell, hogy ezen az őszön nem sok eső esett, így sajnos kimaradt még eddig az erdei gombaszedés is. De nem baj, szerencsére venni lehet, a napsütés pedig még kitarthat úgy kb. december 23.-ig. :)
Így vásároltam egy adag barna csiperkét, szép nagyokat, mert már újra ránk tört a gombás tészta iránti vágy.
Természetesen egy újabb tésztás recept, aminél nem tudok pontos hozzávaló mértékegységeket, mert nem méregettem, annyira ki voltunk éhezve rá. :) Ez a póréhagymás, gyors verzió.
Linguine (vékony metélt) került hozzá, 30 dkg, ahhoz feltettem a vizet főni, közben a gombákból kiszedtem a tönkjét, (a Spar-os egységcsomagból 5-öt kivettem, az ment a tárkonyos ragulevesbe), aztán szépen folyó víz alatt lekeféltem őket, a tönköket megpucoltam, közben egy jó nagy serpenyőben kb. 10 dkg vajat felolvasztottam. 2 milliméteres szeletekre vágtam a gombát, hogy ne essen nagyon össze, és ugyanakkorára felkarikáztam egy teljes szál póréhagymát. Először a gombát dobtam a vajra, szépen el is is kezdett pirulni, aztán rögtön ment a hagyma is, só-bors kombó rájuk, és egy kis pirítás után csirke alaplét tettem rá 2 merőkanállal (szerencsémre épp készült a csirkeraguleves, így lopkodhattam közben.:)). Mikor a levét elfőtte tettem rá jó sok felaprított petrezselyem levelet, nagyon jó a gombával és a vajjal, és egy jó marék frissen reszelt parmezánt. Eddigre a tészta is elkészült, így csipesszel átszedtem erre a ragura a tésztát és még egy merőkanál főzővizet is hozzálöttyintettem, jobb ha inkább cuccos, nem bírom a szétszáradt tésztát.
Ezt jól összeforgattam, előtte már elzártam alatta a lángot, és mehetett is a tányérba. Ez elvileg minimum 4 emberes adag, de ha nincs előtte leves, vagy előétel szerintem simán lecsúszik 2 főnek is. Már aki szereti a gombát. Az rossz ember nem lehet. Én sem. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése