Keresés ebben a blogban

2013. április 8., hétfő

Céklakrémleves, immunerősítő és finom :)

Bár már éppen tavaszodik kint, és minden irányból hallom a madárcsiripelést, az immunrendszerünk erősítésére a méregtelenítés mellett szükségünk van, ez most nálam egy ovis vírus leterítése után különösen előtérben van.
A céklakrémleves nagyon szép és számomra ínycsiklandó étel, bár egy kicsit fura az állaga ha botmixerezzük és nem turmixoljuk, de ez az élvezeti értékéből ez nem von le.
Ezt a levest először Anyukám gyártotta nekünk néhány éve, azóta is nagy kedvenc, minden mennyiségben, persze ehhez nem árt szeretni a céklát, bár nem arra a menzás ecetes-földízű verzióra kell gondolni. :)

Hozzávalók:
1/2 kg cékla
1 közepes burgonya
1 közepes fej lila hagyma (stílusosan)
2 ek. olívaolaj
Só, bors, víz (opcionálisan alaplé, már ha maradt a vasárnapi levesből)

Elkészítése:

Az olajon, a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott céklát és krumplit.  Kicsit átpirítjuk, aztán sózzuk, borsozzuk, és felöntjük kb. 1 l vízzel, vagy ha van alaplé azzal.
Amikor megfőtt (mindig a céklát kóstoljuk, mert az fő meg később, és nem fog szétfőni…), levesszük a tűzről és 5 perc múlva (amikor már nem tűzforró) botmixer vagy turmix következhet, és ebben a formában még utánsózhatjuk, ha kell.
A képen pirított zsemlekocka, bazsalikomolaj és epres balzsamecetkrém őrjíti meg :)
A bazsalikom, és a balzsamecet is kiváló társa a céklának, mindig jól megy hozzá.

Ez a fehérjementes verzió, nálam a krémleves az állagától krém, nem a felhasznált tejszín/tejföl adagtól.


Még egy kis adalék, a cékla élettani hatásai: http://lugositas.202.hu/cekla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése